Ryanair heeft sinds een tijdje zeer goedkope vliegtickets naar Essaouira. Maar wat is er nou eigenlijk allemaal te doen? In maart ben ik hier 4 dagen lang geweest en ik vertel je graag over mijn ervaringen.

Geschiedenis Essaouira

Essaouira was ooit het Berbers Amogdul (“de goed beschermde”), later in het Portugees Mogdura, in het Spaans Mogadur en in het Frans Mogador. Tegenwoordig staat het weer bekend onder haar Arabische naam.

Essaouira was in handen van de Carthagenen en Feniciërs tot de 5e eeuw voor Christus om vervolgens in handen van de Romeinen te vallen. Het Marokaanse gedeelte van het romeinse rijk stond bekend als de provincie Mauritania Tingitana met als hoofdstad Volúbilis. In deze periode stond Essaouira voornamelijk bekend voor de productie van paars pigment.

Kort voor de val van het Romeinse rijk wordt de provincie in het jaar 429 bezet door de Vandalen. Generaal Bizantino Belisario verslaat de Vandalen in het jaar 533 en het Byzantijnse rijk wordt een belangrijke kracht in een groot gedeelte van het land.

Van de 7e tot de 10e eeuw wordt het omringende land van Essaouira bewoond door Berbers die vechten voor hun onafhankelijkheid van de Omeya Arab dynastie die over het Iberische gedeelte van het koninkrijk heersen. Tijdens de 11e eeuw komt Jusuf ben Tasfin aan de macht en sticht de stad Marrakech.

Bron: https://essaouira.costasur.com/nl/geschiedenis.html

 

Wat kan ik allemaal doen?

Dag 1:

Surfen / kitesurfen

Een van de dingen die ik heb gedaan en die je zeker moet doen daar is surfen of kitesurfen. Een aanrader voor als je een beginner bent is om een surfles te nemen bij https://www.oceanvagabond.com/en/ dit is een van de betere surfscholen van Essaouira, perfect om te beginnen dus!

 

Dag 2:

Bezoek de oude medina

Meteen als men een van de monumentale stadspoorten passeert, Bab Sbâa, Bab Marrakech of Bab Doukhala, zal men zich mengen onder een menigte van vrolijke en bezige mensen. In dit stadsdeel zijn geen auto’s toegestaan, het is ook echt een aanrader om in dit stadsdeel een hotel of een Airbnb te zoeken vanwege de prachtige huizen

 

Dag 3:

Maak een dromedaristocht bij zonsondergang.

Er zijn veel bedrijven waarmee je een tochtje kunt maken, maar hoe tof is het om mee te gaan met een lokaal persoon dan een commercieel bedrijf?  Mostafa organiseert tochten die 4 uur lang duren. Je vertrekt voor een tocht van ongeveer 1,5 uur, hij heeft lekker eten (verse vis of kip) en drinken mee.

Tijdens de pauze bereid het eten op een vuurtje, hij verteld je alles wat je maar wil weten. Als de zon bijna ondergaat vervolgt hij de reis op de dromedarissen over het strand om de spectaculaire zonsondergang te zien.

Deze tocht is te boeken via de volgende link:

https://www.airbnb.nl/experiences/419271

 

Dag 4:

Bezoek de oude vissershaven.

Net buiten de oude medina is de vissershaven te vinden. Hier staan kraampjes opgesteld met vissers die verse vis verkopen.